For et par år siden var min datters veninde på Bornholm med sine forældre. Faren er kaffeentutiast og gik på jagt efter god kaffe i Rønne. Med sin GoogleMaps i hånden. Han gik oppe på torvet og lod sig føre i retning af et Esprsso House Ikon på skærmen. Han gik og gik – i takt med at kaffetørsten efter en god Flat white steg. Til sidst stod han nede på Rønne Havn og blev klar over, at Google Maps havde ført ham tilbage til Bornholmerfærgen, hvor øens enesete Espresso House ligger:-)

HAVDE han dog bare søgt efter andet end de velkendte kaffebar-brands eller kigget op fra skærmen deroppe på torvet havde han opdaget, at øen faktisk kan sit kram, når det kommer til gode og hyggelige kaffebarer. Her kommer et par af mine yndlingssteder – ikke kun målt på kaffens kvalitet, men lige så meget på grund af sjæl, sidesnacks og helhed – og selvfølgelig beliggenhed.

1. Kaffebaren i Rønne

Vi starter oppe på torvet i Rønne. Her ligger “Kaffebaren” som en skøn lille hiippie-hipsterplet lige overfor byens kerne, springvandet. Jeg har rimelig blandede minder fra både torv og springvand efter de hundredvis af timer, vi som teenagere vandrede rastløs rundt i håb om, at der skete noget spændende – og hvis ikke, fik vi det selv til at ske, med større eller mindre succes…

Men selv uden havlslatne teenageminder er jeg ikke super stor fan af Rønne Torv og by. Men det er nok mere fordi der simpelthen er SÅ mange andre fantastiske steder at tage hen på øen, så tanken om at sende folk hen til en gågade i en lidt ordinær provinsby virker lidt ligegyldig. MEN Rønne er jo egentlig hyggelig nok. Især i de gamle gader….her i blandt min Barndommensgade, Vimmelskaftet

Nå, men skulle det mod forventning regne en dag, mens du er på ferie på ønskeøen, så kan I sagten bruge et par timer i byen – OG atså sætte jer ind i den ret hyggeligt lille-bitte kaffebar, der er ejet af holdet bag Det Røde Pakhus – her er kun plads til 10-15 gæster inden for, hvor der både serveres lækker kaffe, toasts, juice og bagværk af den lækre storbysagtige slags;-)

2. Norresand i Gudhjem

Helt ude i vandkanten og udkanten af Gudhjem, lige før den stejle serpentinervej snor sig op til landevejen, ligger Norresand. Det lille charmerende fiskerhus er istandsat med virkelig sikker hånd, når det kommer til stil og stemning. Hele den ene gavl ud til vandet er erstattet af ét stort vindue, som kan trækkes til side om sommeren – og det giver dette view…

Nörresand er andet og mere end en kaffebar. De byder på drinks, let frokost, Kalasis hentet fra Sandvig og det meget populære ‘Silent disco’ i sommermånederne. Her samles store og små i solnedgangen mens de danser sammen og hver for sig med hver deres hovedtelefoner på…

Selv har vi Silent Disco til gode, men masser af kaffe på bagen i vandkanten ved Nörresan.

3. Sandkås Strandbar

Vores yndlingssted at holde kaffepause, når vi racer i lycra. Belliggende på toppen af den skønne, lille strand, hvortil man kan gå langs en smuk smuk lille kyststi fra Allinge, ligger Sandkås Kaffebar.

Her serveres lækker mokka hele dagen. Her kan man slænge sig i lounge-fletmøbler eller ved langborde. Udover kaffe, øl og vin byder menukortet også på Kalasis, tapas og sandwich (så thjaaah lidt det samme som Nörresan, men alligevel slet ikke). På græsset ligger der kongespil, mekado og crocket….fint og klogt, så de små er underholdt mens de voksne kan få lov at blive lidt længere end aftalt;-).

4. Sandvig Iskalas

Vores (og efterhånden også alle andres) absolutte yndlingssted. Ikke kun på Bornholm, men i det hele taget. Vi ELSKER denne lille perle af en iscafé. Og du må IKKE kun komme for kaffen. Den er helt fantastisk lækker, men du bliver nødt til at spise is her også. Jeg kombinerer de to ting i en fabelagtig Afogato, som ejerne Christian og Christina tryller frem inde i selve caféen som ligger rundt om hjørnet fra isbaren.

Jeg kunne skrive flere sider om det her sted. Vi har været faste stamgæster (det betyder mindst ét besøg hver eneste dag, når vi er på Bornholm) siden det skønne værtspar som er blevet nogle af vores gode venner i Sandvigklanen de senere år, åbnede. Lige fra dengang Kalas lå oppe på torvet i Sandvig til de nu langer hjemmelavede is, kaffe og kolde drikke over disken i et gammelt nedlagt ishus nede i klipperne bag havnen.

Udsigten er fortryllende, stemningen ligeså. Kort og godt: Ingen ferie på Bornholm uden minimum et besøg på Kalas. Det er dog efterhånden blevet så hypet, at man i hæjsæsonen oplever optil 30 meter kø og på ingen måde har det ydylliske sted for noget der ligner sig selv – til gengæld kan du snildt løbe inde i Lukas Graham, Minds of 99, Heick-familien og andre kendisser, der har tabt deres hjerte til øen og Kalas.

Godt tip er at komme ved 18-19 tiden, når alle spiser aftensmad. SÅ er der ofte fri adgang Det harmonerer sikkert dårligt med manges madtider, men hvis du lige som os alligevel har forrykket hele døgnet, kan man altså nemt både spise is og drikke kaffe kl 18, og så spise middag ved 21 tiden:-)

At udvælge et par billeder fra Kalas er noget nær umuligt for mig. Tror jeg har + 500 billeder derfra. Herunder er et lile udpluk:

Det var et par bud på kaffesteder…..der er en masse andre, så vil sandsynligvis opdatere guiden her løbende.

About The Author

Related Posts

Leave a Reply

Your email address will not be published.