Virkelig subjektivt. For hvad er man til? Lækre badehoteller eller camping? Sommerhusro eller festivalstemning? Jeg har samlet mine fem bud på steder, som jeg selv ville vælge, hvis altså ikke jeg havde verdens dejligste sommerhus , og som jeg håber dækker lidt af det hele for alle typer ferier.  Igen bærer mine anbefalinger præg af, at jeg er mest til områderne på nordbornholm og østkysten.

1. STRANDHOTELLET i Sandvig

Indrømmet – vi er venner med Kasper og Pia, der er medejere og samtidig bestyrer Strandhotellet. OG min søn arbejder der hver sommer;-) Begge dele farver helt sikkert min bedømmelse. Men selv uden personlige relationer har det her hotel så meget autencitet, øens nok bedste beliggenhed og en tilpas mængde charmerende kant at det sagtens kan bære mine bedste anbefalinger på trods af, at hotellet trænger til en gennemgribende renovering.

Vi har efterhånden haft en hel del venner boende på Strandhotellet, som ligger små 100 meter fra vores egent sommerhus, og samstemmende tilbagemelding er, at det summer af  personlighed og charme. Måske lige er til den hipsteragtige side, der kan gøre en helt i tvivl om man overhovedet er på Bornholm eller på Nørrebro, også fordi hotellet primært er beboet at københavnere.

Men så skal man bare løfte blikket og kigge ud af vinduerne. Panoramaudsigten over Sandvig Havn og klipperne får en til at tabe pusten.

Og til lyden af knitrende retrotunes fra pladespilleren under vinduet, som værtfatter Kasper Bjarum Müller værner kært over, kan man sidde og stirre ud over Østersøen med en virkelig god Espresso Martini i hånden, serveret fra den lilla bar, der også fungerer som reception. Og pizzabar. Og bager om morgenen.

Strandhotellet består af 49 værelser i ret forskellig stand. Nogle med havudsigt, et par endda med altan. OG et enkelt tårnværelse. Nogle er familieværelser i to etager. De er lidt 80’er agtige, men det kan også noget;-)

Morgenmaden er simpel, frisk og med lokale råvarer. Æggene hentes på Rø Jordbrug og pølserne på Hallegaard. Hverken Pia eller Kasper går på kompromis med kvalitet og detaljer. Og så kan det godt være, at andre ting slingrer lidt i det samlede indtryk af hotellet vil nogen mene – bare ikke nogen, jeg kender

Strandhotellet er dét sted, som Sandvig altid har manglet, inden altså parret overtog roret for tre år siden. Der er højt til loftet, smil på læben, lækker lækker mad i Roséhaven, gode drinks og hyggelig stemning.

At Kasper også var en af de bærende kræfter i start 00’ernes “Luftkastellet” i København er tydeligt at mærke. Lidt af stemningen er taget med over Østersøen. Forskellen ligger i detaljen synes at være mottoet her – og en sprød detalje, som hitter hos gæster i alle aldre er den stak af skateboards, der ligger til fri fbenyttelse under trappen i hall’en.

Strandhotellet er for dig, der elsker atmosfære og stemning over komfort og luksus. Det er til dig, der sætter pris på beliggenhed og virkelig god mad – men ikke forventer at alle el-pærer virker hele tiden eller at der skal være absolut ro kl 21. Strandhotellet er et perfekt sted for afslappede børnefamilier, der gerne vil bo et sted, hvor børn er velkommen, men hvor alt ikke er indrettet på deres præmisser.

For mere info: https://www.strandhotellet.dk 

Følg på IG: https://www.instagram.com/strandhotellet.dk/ 

2. HULLEHAVN Camping i Svaneke

Foto er fra Hullehavn Camping website

Fra et hipstersted til et andet vil nogen nok mene. Men Hullehavn Camping er nødt til at komme med i min top fem over charmerende og ikke mindst bedst belligende overnatningssteder. Og nu er vi ikke længere på hotel. Men vi er stadig i vandkanten. Denne lille skjulte perle af en campingplads er et fluepapir for speltfamilier og kendinge af øen. I udkanten af Danmarks østligste by, Svaneke, ligger Hullehavn – eller ‘Hullet’ som de lokale siger. En lille sandstrand omgivet af klipper og med et populær 3-meter-vippe i vandet.

Og så er der tilmed blot 10 minutters gåtur forbi fyret og ind til lækre Svaneke by med en overflod af restauranter, caféer, isbutikker, bolchekogeri, bryggeri….og turister;-).

Hullet har en trumf mere i ærmet: Den lille og yderst charmerende café Sydøst for Paradis. Her mødes man  til yoga, kaffe og livemusik i sandet.

Foto er fra Sydøst for Paradis IG

Hullehavn Camping er for dig, der søger det budgetvenlige friluftsliv på en nice måde, hvad enten du er på ungdoms eller småbørnsferie og hvor du kan være sikker på ultra chamerende beliggenhed, med godt gang i den om aftenen og mulighed for at hænge ud med andre, der helt sikkert minder om dig selv på SydØst For Paradis.

Læs meget mere om Hullehavn Camping her: https://hullehavn.dk

Og om Syd-Øst For Paradis her: https://www.instagram.com/sydoestforparadis/

3. THE FALCON HOTEL, Sandvig

Jep, vi er tilbage i Sandvig, byen hvorfra min verden går. Det her hotel er nok et postgang for tidligt at smide en anbefaling efter. Men jeg er ligeglad. For dig, der læser med her skal sikkert alligevel først til Bornholm engang i 2021 og der burde de sidste værelser være renoveret i denne chance af et ‘safari møder velour møder vandmænd, drinksvogne og storslået udsigt’ hotel, hvor man bliver budt indenfor af en storsmilende Mette Tiensuu bag sin ultratynde MacBook, der hviler overleget på en stabel gamle læderkufferter i receptionen. I øvrigt lige overfor en gigantisk brun bjørn, som hendes kæreste Martin efter sigende selv har skudt.

Velkommen til øens måske modigste hotelsatsning som værtsparret selv kalder “Karen Blixen møder Indiana Jones”. Velkommen til hotellet, hvor mine bedsteforældre “Olsker møder Hjørring” fandt hinanden i 1940’erne – dengang det hed Hotel Sandvig og hun var stuepige og han soldat.

Et gennemgribende redesign af hovedhusets indretning og hele hotellets koncept skaber en virkelig fornyet oplevelse af det gamle kitschede hotel, der nok ligger på den ‘forkerte’ side af Strandvejen, men med full view over klippekysten og havet – og desuden perfekt placeret mellem Allinge til højre og Sandvig til venstre – OG ikke mindst KalasIS næsten på den anden side af vejen.

Mette Tiensuu, der er hoteldirektør og selv har rejst verden tynd for at finde inspiration til stil og indretning giver  selv The Falcon disse ord med på vejen på hotellets website:

“For mig er et boutique hotel den perfekte ramme for eventyr, fordi det summer af mennesker, historier, stemning og personlighed. De traditionelle hotelstjerner er jeg ligeglad med. Det er i sprækkerne, sjælen gemmer sig. Derfor vogter jeg dem her på The Falcon Hotel.”

Og sprækker (også uden så meget sjæl) er der vist nok af på de gamle og meget nedslidte  værelser, der endnu ikke er istandsat, og derfor er i åbenlys kontrast til hovedbygning og branding af stedet, kunne jeg fornemme på de af mine bekendte, der var faldet for charmen og havde booket sig ind i sommers. Men det glemmer vi – for det kommer. Til næste sommer!

Jeg selv var ved at sprænges af nysgerrighed da hotellet for første gang poppede op i mit SoMe-feed her under Corona, hvor jeg tilbragte fem uger med børn og hjemmearbejde fra sommerhuset i Sandvig. Og så snart muligheden bød sig en sommeraften i start juli sneg jeg mig derop med familien. Bare for at kigge. Men under påskud af, at vi gerne ville spise lidt tapas i Savanna Loungen. Og vi blev blæst bagover, bortset fra at jeg slet slet ikke følte, at jeg var på Bornholm – men i stedet henført til et dekadent hotel i Paris eller en safari lodge i Kenya – hvilket faktisk ikke generede mig, måske også fordi jeg v-i-r-k-e-l-i-g savner at rejse ud i verden her post-COVID.

Har samlet et par stemningsbilleder fra vores aften – der ikke blev sommerens sidste på hotellet, et sted som jeg spår godt kan blive et lokalt stamsted for dinner and drinks. Håber at mange af vores venner vil tjekke sig ind her, så vi kan komme og hænge i hotelbaren eller i Darwins Nest der præsenteres med følgende ord: “Dybe stole, dybe vejrtrækninger, dybe snakke. Vores rede er din rede.”

The Falcon Hotel er til dig, der går op i hoteller og ikke har noget imod store udstoppede dyr. Det er til dig, der aldrig booker noget tilfældigt og sætter en ære i at finde lige det sted, der larmer lidt mere en standard. Og du kan sagtens være en børnefamilie. Som sagt er en tur rundt på hotellet som en tur på Zoologisk museum, så masser at se på for små øjne der hurtigt kan blive store – allerede i receptionen.

Læs meget mere om The Falcon Hotels historie og vision og book værelser her: https://www.thefalconhotel.dk/hotellet

Drøm dig væk i stedets lækre Instagram-billeder  (som jeg også har lånt et enkelt af her på siden) her: https://www.instagram.com/the_falcon_hotel/

4. CLAMPING, Rø eller Balka

Så er vi tilbage i det fri igen – dog opgraderet fra camping til glamping, det nye sort som enhver feriedestination med respekt for sig selv bør kunne tilbyde. Hvordan de smukke råhvide kanvastelte med tilfældigt slyngede lammeskind, kelimpuder og Europapallemøbler som man ser på Instagram harmonerer med virkelighedens ferie, hvor sand, mudder og gummestøvlespor unægteligt må give lidt uønsket kolorit til det hvide univers  ved jeg ikke. Men jeg er fascineret af fænomenet, har selv besøgt et helt unikt Glamping-spot i Rø og hørt begejstret om et Eco-glampingsted på sydøen – så begge dele skal med på listen.

Foto fra Rø Jordbrug Instagram

Først en smut til landidyl ved Rø. Her har Jakob og Line og deres tre børn slået sig ned. De er ikke bornholmere, men faldt for naturen, roen og de billige huspriser i jagten på et helt andet tempo i deres liv end det, storbyen kan tilbyde. Huset på Sjælland blev solgt og meningen fundet i Rø. Her dyrker det unge par et jordbrug med det de kalder ‘værdibaseret produktion’

Men de dyrker også hinanden, tiden og naturen.  Det mærker man tydligt, når man triller op ad grusvejen som er en sidevej til en sidevej til landevejen. Højt hævet over havet (og en anelse vindblæst, vil bornholmerpigen her sige) ligger det lille landsted, hvor parret dyrker økogrønt og æg i alle regnbuens farver og størrelser fra frie høns på marken.

Men det er jo hverken høns eller deres æg, det skal handle om – og så alligevel, da æggene stensikkert sætter prikken over í’et i morgenmaden på det unikke glampingspot her midt i skoven. For at komme derhen skal vi over marken forbi hønsene..

gennem et hegn, ned ad en skovsti, over en å på en hjemmebygget lille  bro, op ad en jordsti – forbi ‘badeværelset’…

– og SÅ voila er man der:

Billeder er blandet egne (dem der ikke er så gode:-) med lidt lånt fra Rø Jordbrug Instagram (dem der er rigtig gode;-)

Jeg gad vildt godt snuppe en overnatning her som et eksotisk afbræk fra sommerhuset. Også fordi der hører et vildmarksbad med – med fuldstændig uspoleret kig til både stjerner og havet om end man nok inæppe kan se begge ting på samme tid.

Eneste ting der afholder mig er dasset. Ved godt det er pinligt krukket, men det er bare en blokering tilbage fra fisketure i Sverige som barn med klamme das, hvor fiskerne tømte deres mider ned i. Jeg havde lidt samme issue og toiletblokering på et ellers virkelig lækkert øko-hippiehotel i Mexico. 

Billede fra Villa Delfine på Holbox, Mexico

Tilbage på sporet: Der er kun det ene telt i Rø Jordbrug Glamping, så du er garanteret full privacy, hvis altså der ikke kommer høns på afveje. Teltet er ca 20 kvm og rummer en dobbeltseng og mulighed for ekstra opredninger. Og ellers er det vist bare at tænde op i bålet, tage en kold øl i køleskabet som er installeret i det fine lille udekøkken og så nyde naturen. For det er dén,  Jakob og Line gerne vil give deres gæster en følelse af, at være midt i. Om så bare for en nat. Det er nemlig heller ikke et billigt alternativ til de komfortable hoteller øen ellers byder på. Men alt har jo en pris. Også naturen;-).

ECO Beach Camp på Balka er en anden glampingmulighed. Her har jeg faktisk ikke engang været – andet end at gå forbi på stranden og sende lange imponerede blikke ind på  den æstetiske mikroglamingplads – som efter at dømme fra deres website er Danmarks mindste campingplads med kun 17 telte. Jeg antager at Rø Jordbrug ikke hører under kategorien campingplads så.

Fotos lånt fra Eco Beach Camp Instagram

På Eco Beach Camp får du ikke hoppeborge og ridebaner, står der på hjemmesiden. Gud ske lov! De, der har fulgt med på min rejseblog gennem årene vil vide, at jeg – ikke engang da vi havde helt små børn- har søgt efter hoteller, camping eller sågar forlystelser målrettet børn. SÅ dårlige forældre er vi, min mand og jeg. Eller? Vi har faktisk altid søgt væk fra typiske familievenlige hoteller – og derfor ville det her Eco Beach Camp i dén grad appellere til mig, alene på grund af beskrivelsen på deres website. For hvem h….. behøver en hoppeborg (eller en iPad), når man har den bornholmske natur med klitter, klipper, sand, vand og tilmed tid med sine forældre?

Helt generelt mener jeg at Bornholm har SÅ meget sjovt at byde på for børn i alle aldre- helt uden hoppeborge og forlystelsesparker. Det skrev jeg faktisk lidt om her på bloggen tilbage i 2015, da mine to mindste selv var relativt små. Også dengang tog jeg dem meget hellere med en vandretur på Hammeren, hvor de både kunne bygges stentårne, klatre i træer og kæle med geder, køer eller vilde kaniner end i børneagtigt forlystelses-halløj. Turen Hammeren rundt er nu så integreret en del af deres bornholmerliv, at det er et must hver eneste gang vi kommer til øen. Også stentårnene.

NÅ, det var et sidespor – og en snu vej op til Nordbornholm igen;-) Tilbage til Balka, til ECO Campen. Prisniveauet her er lidt mere spiseligt end Glampingteltet ved Rø Jordbrug – men man er selvfølgelig heller ikke 100% alene. Jeg tænker dog at fælles- stemningen på Eco Campen i vandkanten på Balka Strand – der vitterlige ER en dejlig strand, når der altså ikke lugter af tang – må være ret magisk. Og det slår mig at være den største selvfølge, at stedet byder på morgenyoga i sandet.

Læs meget mere om Eco Beach Camp og book glamping, camping eller blot en teltplads til eget telt her: https://ecobeachcamp.dk

Eller drøm dig væk i flere lækre stemningsbilleder på deres Instagram-profil her: https://www.instagram.com/ecobeachcamp/

RØ JORDBRUG/ECO CAMP er for dig der ville ønske du var campisttypen, men ikke rigtigt er det, fordi det bare er mega bøvlet og man sover dårligt på et fladt liggeunderlag. Jeg er sådan en type og vi helt sikkert prøve glamping næste sommer. Men det bliver ECO Campen – det er toiletterne der afgør det for mig;-)

GÆSTGIVEREN, Allinge

Foto lånt fra Gæsten Instagram

Egentlig mere musik og hang out-anbefaling end til overnatning. Og dog – jeg kan ikke lave en top fem uden at have Gæsten, som stedet kaldes af kendinge, på. I virkeligheden kunne jeg så let som ingenting udviddet listen til 10 unikke overnatningssteder, så jeg smider lidt ‘bonus’ i form af links i bunden af dette indlæg.

Men altså Gæstgivergården er stedet hvor ‘de sprøde spiser og spiller’, som der står på meget af deres merchandise. Merchandise der er ekstremt populært og efterhånden må udgøre en ikke ubetydelig del af forretningen.

Gæsten er nemlig langt mere end et gæstgiveri og musiksted. Det er blevet et brand. Men Henrik og Malene, der har ejet det legendariske spillested, hvor Gasolin holdt til og hvor Minds of 99 indspiller deres albums har formået at bevare både sjæl og charme trods en popularitet og hype der stiger for hvert år.

Hvad færre måske ved er, at man også kan booke sig ind og bo på Gæsten. Der er ikke mange ledige værelser, når først toppen af poppen fra den danske musikscene har valgt værelser til sig selv og deres nærmeste 30 venner som en del af betalingen for at komme og fylde haven med musik og stemning.

Men det er muligt. Og sikrer man sig et af de hyggelige værelser, så er man til gengæld garanteret en plads i fællesskabet og Gæsten-familien, hvor børn og voksne holder ferie sammen på alles præmisser. Hvor der er ro og chill i haven og ved langbordene om dagen, lydprøver med aftenes bands hen ad eftermiddagen og fri adgang til et imponerende line-up af danske artister næsten hver aften i juli måned.

Men man skal selvfølgelig være indstillet på, at det bliver en ferie med gang i den, hvor det at tro, man kan lukke vinduerne og gå tidligt i seng, ikke er realistisk – og hvor man skal være til langborde og kendisser, mere end til stilhed og frisk bornholmerhavluft. Men Gæsten er og bliver et legendarisk sted, som jeg SKAL opleves.

GÆSTGIVEREN er for dig der vil prøve lightudgaven af at tage på festival med dine unger nogle dage. Det er til dig, der måske går rundt med en lille skjult nysgerrighed på, hvordan det ville være at bo på Christiania – eller i kollektiv. En slag ølejr. Svært at beskrive helt hvem Gæsten er for. Det er i hvert fald 100% for mig!

Læs mere om Gæstgiveren og book overnatning her http://www.gaestgiveren.dk/index.html 

Følg stemningen på Instagram her https://www.instagram.com/gaesten/ 

BONUSLINKS til et par andre ovenud lækre og hyggelige overnatningssteder

Nordlandet, Sandvig (vel nok øens lækreste hotel pt) https://hotelnordlandet.com/da

Nesgaarden, Allinge https://www.naesgaarden.dk/

Melsted Badehotel, Gudhjem https://melsted-badehotel.dk/

Leave a Reply

Your email address will not be published.