Bornholm – Gourmetøen over dem alle! Yummi, hvor kan man bare snacke sig igennem fra Mikkelers i syd til nord, fra øst til vest! Alverdens små lækre madsteder og øko-gård-bio-fødevarerproducenter og foodtrucks står i kø for at forkæle ganerne på os. Der er så sandelig sket noget siden jeg var tenager og det bedste bud var slatne fritter nede fra ‘Jobis-corner’ på torvet i Rønne. Og TAK for det.

Det gør det samtidig sværere at vælge en top fem. Men lad mig så starte med at kyle alt det ny-lækre ud til højre om give min all time farvorianbefaling til en must have frokost-restaurant. Stedet hvor portionerne er så store at man er nødt til at snuppe en morfar på sofaen eller stranden umiddelbart efter og hvor et glas vin, vitterligt er et glas…til kanten. Mine Damer og Herrer: Velkommen til

1 ELLAS konditori, Sandvig

I et lavloftet rødt bindingsværkhus fra 1820 ligger tidslommen Ellas Restaurant og konditori, der åbnede dørene som restaurant første gang i 1950 med Ella Mauritzen som ejer. Og jeg tænker ikke at menukortet har ændret sig siden – måske lige bortset fra, at der har sneget sig carpaccio og cæsarsalat ind. Begge lækre retter, men helt klart ikke derfor, man skal tage på Ellas. Det skal man derimod for at smovse gode gamle klassiske retter som stjerneskud, stegt flæsk, tarteletter og rødgrød. Maden, der serveres som gigantiske portioner er så velsmagende at man overgiver sig fuldstændigt og glemmet alt om bikinikur og palæo-pladder.

Er det godt vejr kan man sidde i den fine gamle gårdhave, der er lige så utrendy indrettet som maden – og med udsigt til en campingplads, parkeringsplads og promenadekiosken (hvor man i øvrigt kan få virkelig gode hjemmelavede burgere) er det heller ikke super charmerende. Og dog – der ER det alligevel…fordi stemningen er i top, betjeningen uovertruffen og maden lige i øjet. Inden for i de gamle stuer (ikke i den nyere tilbygning) er det som at træde ind i 1800 tallet. Og er I ikke frokostsultne så kom en eftermiddag til kaffe/kage. Men sulten skal du være, for et stykke lagkage er en kvart lagkage, Velbekomme!

2. SPETAKEL burger, Gudhjem

Kåret som Danmark bedste burgere ved Folkets Pris og placeret midt i skønne Gudhjem. Det lille burgersted er helt nyåbnet og allerede blevet voldsomt populært med sine lækre, økologiske råvarer og simple tilgang til både mad og location. Som de skriver på deres hjemmeside – det er som at være med til en dejlig uformel havefest hos dine venner. Der er burger og tapas på menuen – og vand i hundeskålen, så de firbenede kan komme med….og dét er et hit for os.

Billeder lånt fra https://www.instagram.com/spektakel_gudhjem/ 

3. CHRISTIANSHØJKROEN, Almindingen

Her er vi tilbage ved den klassiske frokost – og så alligevel SÅ langt fra Ellas som man kan komme. For på Christianshøjkroen har man nyfortolket, forfinet og friseret konceptet ‘en god dansk frokost’. Midt inde i Danmarks tredjestørste skov ligger den gamle gule biningdværkskro ved siden af den smukkeste gamle fredede træbygning, Kyllingemoren som man kan leje til fester, bryllupper etc. 

En frokost på Christianshøjkroen kan med fordel kombineres med en gåtur i Almindinge Skov, hvor man kan være ultra heldig at se vilde bisoner, som blev sat ud på et 200 hektar stort område i 2012 for at skabe en mere mangfoldig skov. Der går også rygter om at der kommer vilde heste i området – som er meget mere end ‘bare’ en skov. I den ene ende af Almindinge finder man fx det helt eventyrlige område, Ekkodalen, Bornholms største sprækkedal.

NÅ, men det her skulle ikke blive en naturguide, men en frokostguide – pointen er blot: Gå, gå, gå. Bliv mega sulten. Slå jer  ned med en flok venner eller jeres familie, og nyd en servering smukt dekorerede og virkelig velsmagende smørrebrød med blandt andet Christianøpigens Sild – for ikke at tale om det line up af snaps, man finder i baren foran pejsen. Helt oplagt og et perfekt sted til en påske-, pinse- eller sommerfrokost. 

4. Røgede sild i avispapir på klipperne, fås mange steder – fx i Hasle

For mange er ‘Sol over Gudhjem’ i Gudhjem et must, når man kommer til Bornholm. For mig er det en turistfælde. For det første har de fleste store røgerier på øen forvandlet sig til noget der mest minder mest om et larmende caffeteria, især i byer som Gudhjem, Svaneke og Allinge. For det andet synes jeg det er lidt synd og skam at iklæde en helt nyrøget lun sild et lag af æg, radisser, purløg, smør og rugbrød. Det smaget godt, helt sikkert og er også hyggeligt at sidde der med det hele stablet op og en stor fadøl ved langbordet. Men i min optik får man den mest autentiske oplevelse, hvis man kører ned til et af de mindre turistede røgerier – og her er min farvorit i Hasle, køber en stak røgede sild i avispapir med en bunke groft salt ‘one the side’, køber et par kolde Svanekeøl og finder sig en klippe ved havet. Silden spises med fingrene og med salt. Velbekomme! – ikke mindst til de to sild herunder;-) 

5. Ristepølser og tapas på Hallegaard

“ET GODT STYKKE VEJ EFTER AT DU HAR TÆNKT “NU ER JEG KØRT FORKERT,” FINDER DU HALLEGAARD PÅ BORNHOLM.” Sådan lyder det fra det lille, hippe ø-slagteri på deres hjemmeside. Selve navnet og brandet Hallagaard er efterhånden ganske kendt, men at den lille slagter og gårdbutik ved Østermarie også rummer en skøn lille café med Bornholmske ristepølser og tapas er mindre kendt. Og det fortjener i den grad et scout out.

Hallagaard gaardbutik og café (billede lånt fra hjemmeside)

 

Her er landidyl, får og simpel living for hver en bornholmrokrone, og da en frokost på Hallegaard er til den mere ‘snack-agtige’ side kan man jo slutte af på Fru Petersens café i Østermarie til et overdådig kaffe/kagebord. Men her skal man bestille tid eller glemme det!

Leave a Reply

Your email address will not be published.