Da jeg var barn var der ét sted at spise fint på øen. Det var på ‘Di 5 Stauerna’ på Hotel Fredensborg i Rønne. Det var meget eksotisk. Man kunne få plankebøf og ostetallerken. Siden kom den verdensberømte (på Bornholm i hvert fald) fiske- og skalddyrsbuffet til. Det var hver torsdag og bestod af et overflødighedshorn af hummer, østerns, fiskesupper og lange baner af frugttærter med marcipan og kilovis af store blåbær. Jeg ved faktisk ikke hvad der er blevet af Di 5 Stauerna i dag – eller af fiskebuffeten….andet end jeg har hørt at kvaliteten er gået ned og prisen op. Og nu hedder restauranten vist heller ikke noget der klinger bornholmsk længeren, men i stedet Restaurant 5B, og hotellet hedder nu Fredenborg Badehotel. Jeg husker at stranden ved hotellet altid stank af tang, og lige meget hvor meget tang man fik kørt væk og sand man fik hentet ind fortsatte det. Men det lader til at der er kommet styr på sagerne. Jeg er sikker på at det er top-lækkert derude nu, og jeg tror jeg skal prøve skalddyrene igen til sommer. MEN den kommer altså ikke med på min top fem. Ikke denne gang. Og det er fordi der siden jeg var både barn og ung er myldret virkelig mange suuuuper lækre restauranter op. Jeg har valgt fem der ligger helt i top…og det er altså i kategorien “Spis en virklig lækker middag – på en virkleig skøn restaurant i den finere ende”:-). For der er lige så mange steder, som kan alt muligt andet og derfor også skal have mine anbefalinger, men det bliver i en anden guide…TBC

1.Kadeau Bornholm ved Pedersker

Ikke til at komme udenom. Michelinrestauranten i klitterne midt på den smukke sandstrand på Bornholms sydvestkyst er uden tvivl det mest unikke og sublime, man kan opleve inde for gastronomi og stemning på øen. Efter min opfattelse er deres frokost for dyt ift. hvad man får – men deres aftenservering i solnedgangen med køkkenhaven i baggrunden, ild i den lille ovn på terassen og de mange retter der bare triller ind på bordet i det uendelige – akkompagneret af skønne vine …ja, det er til fulde pengene, tiden og tømmermændende værd (hvis du er så heldig at have trukket fripas med kørseltjansen, for det er til stadighed en udfordring – da Kadeau ligger langt fra alt). Men altså der er ikke sa meget at sige andet end: hvis du har sparet op og kan få bord – så er det et absolut MUST!!

2. Nordlandet i Sandvig

Nok i virkeligheden min yndlingsrestaurant på Bornholm. Det gamle Hotel Romantik er trådt ind i nutiden og blevet til Bornholms nok lækreste og mest stilede hotel med den suværent bedste beliggenhed. Som en fyrste rejser det sig på en klippe, lige der hvor Sandvig slår et knæk på kysten mod Allinge..

Køkkenet er ‘ny nordisk’ – stilen med referencer til Kadeau, blot på en lidt mere stille og rolig måde – dog ikke mindre velsmagende. Prisen er en hel del mere spiselig, og kommer man med børn har de et genial koncept. De sædvanlige børnemenuer er skiftet ud med samme ret som voksenretterne, blot lidt mere simpel og mindre portioner. Voila, det er altså genialt! Og så er hele indretninge, stemningen og ikke mindst udsigten fuldstændig sublim. Er man ikke helt så sulten (eller loadet i pengepungen den aften), men stadig ønsker at nyde lidt lækkert til en vild udsigt kan man gå et par trapper ned til Underbar hvor der er lokale øl på fad og barsnacks. Man plejer også at kunne få et par bistroretter, men det er jeg faktisk i skrivende stund lidt usikker på – da jeg ikke lige kan se det på menukortet…well det burde de indføre igen, hvis det skulle være fjernet.

3. Stammershalle Badehotel ved Gudhjem

Med en køkkenchef der er uddannet af Paul Conningham på Henne Kirkeby Kro og en prisvindende dessertkok (Daniel Kruse, der dog nu ejer en anden Bornholmsk gourmetrestaurant, Det Røde Pakhus) som har været på både Formel B og Søllerød Kro, ja så er holdet og niveauet ligesom sat. Og jeg elsker at spise på Stammershalle. Alene cykelturen fra vores sommerhus 9 km væk ned langs Bornholms østkyst med et par kolde pre-dinner-øl i cykelkurven – som vi plejer at nyde et sted på vejen, er det hele værd. Og igen – udsigten, badehotelstemningen og så en klassisk, men udsøgt menu, altid med små mellemretsoverraskelser undervejs…det er virkelig virkelig et besøg værd. Og mig der ellers klart mere er til to forretter end dessert må indrømme at desserterne på Stammershalle er højdepunktet og øens bedste. Altså indtil Daniel Kruse nu åbenbart er flyttet ind til Det Røde Pakhus i Rønne, som jeg faktisk stadig har til gode at prøve.

4. Det Røde Pakhus i Rønne

Ja, det er så her vores gode dessertkok fra Stammershalle, Danile Kruse har slået sig ned. I min barndomsby – i det røde pakhus i Snellemark. Lige ved den gamle Rådhuskiosk og bussernes samlingssted, hvor vi som tyggegummismaskende teeagere hang og tjekkede drengene ude fra øen ud, når de stod af bussen for at gå ned på gymnasiet eller op til Rønne Privatskole.

Hverken Snellemark eller Rønne for den sags skyld er på min topliste over steder, der trækker i mig når det kommer til mad eller kultur. Ubevist tror jeg det er forklaringen på, at jeg stadig (på trods af, at restauranten har eksisteret et par år, har modtaget en Michelin Plate Award og er anbefalet af en god håndfuld af mine venner og familie) – ikke har spist der endnu. Det skal der helt klart laves om på, så snart restauranterne åbner igen efter Corona.

Og hvordan kan jeg så overhovedet smide Det her Røde Pakhus på listen?Det kan jeg basseret på anmeldelser og anbefalinger – det ville simpelthem ikke være fair ikke at have den på . Og så lover jeg at opdatere så snart, jeg har besøgt stedet selv:-) For nu må I ‘nøjes med’ Søren Franks anmeldelse i Berlingske;- ) ren Frank giver fem store stjerner: I Rønne serverer de et sjældent vellykket måltid (berlingske.dk)

5. Restaurant Vilhelm i Allinge

På det nyrestaurerede Grønbech Hotel i Allinge – som i 2015 blev købt af ejeren bag Altinget og i folkemunde kaldes politikerhotellet – ligger reaturant Vilhelm. Og hvem er Vilhelm så? Og hvem er Grønbech? Ja, det anede jeg fx ikke – selvom jeg er Bornholmer….men nu havde jeg heller ikke verdens bedste historielærer, og jeg husker faktisk overhovedet ikke, at vi har dykket ned i den bornholmske historie specifikt. Nogensinde. Det kan dog meget vel være mig, der havde mere travlt med andre ting i timerne på Rønne Privatskole.

Well Vilhelm hed Grønbech til efternavn. Han beskrives som historiker, forfatter og tænker – men har vist kun boet på øen i sine barndomsår. Så altså semi-skuffende link til øen. Til gengæld er jeg vild med hotellet og ikke mindste gårdhaven og restauranten. Trods Grønbechs Hotel og Restaurant Vilhelm ligger blot ca. fem skridt fra genboen, som er verdens bedste spillested og pænt larmende Gæstgiveri (Gæsten) er det som at komme til en helt anden verden. En verden af kultiveret snobberi og politiske referencer på den der lidt Djøfagtige-måde, hvilket ikke undrer eftersom hotellet og restauranten er ejet af Altinget og er kendt som et af samlingsstederne for VIP’sne ved Folkemødet. MEN her er ret skønt – dog også meget ubornholmsk. Og fordi mad, stil, vin og beliggenhed er så i orden så skal Vilhelm selvfølgelig have plads på top fem-lisen her. Velbekomme!

Leave a Reply

Your email address will not be published.